Podstawa prawna: - ustawa z dnia z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie 艣ródl膮dowym (Dz. U. z 2015 r. poz. 652, z pó藕n. zm.), - rozporz膮dzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie po艂owu ryb oraz warunków chowu, hodowli i po艂owu innych organizmów 偶yj膮cych w wodzie (Dz. U. Nr 138, poz. 1559, z pó藕n. zm.).
Wymagane dokumenty: - wniosek, - za艣wiadczenie o zdanym egzaminie ze znajomo艣ci ochrony i po艂owu ryb, - fotografia o wymiarach 3,5 x 4,5 cm, - dowód zap艂aty op艂aty za wydanie karty.
Op艂aty: op艂ata za wydanie karty w臋dkarskiej/艂owiectwa podwodnego – 10 z艂
Op艂at臋 ui艣ci膰 na rachunek bankowy Starostwa Powiatowego w Inowroc艂awiu – Bank Spó艂dzielczy w Inowroc艂awiu przy ul. Solankowej 11, nr rachunku: 29 8149 0000 0022 6022 2000 0002.
Termin za艂atwienia sprawy: niezw艂ocznie, nie pó藕niej ni偶 w terminie 7 dni.
Osoba i jednostka prowadz膮ca spraw臋: Jan Kurpiel, Wydzia艂 Ochrony 艢rodowiska, Rolnictwa i Le艣nictwa, ul. M膮tewska 17, pi臋tro I, pokój 112, tel. 359-22-86.
Dodatkowe informacje: - kart臋 w臋dkarsk膮 wydaje si臋 osobie, która uko艅czy艂a 14 lat, a kart臋 艂owiectwa podwodnego – która uko艅czy艂a 18 lat, - egzamin ze znajomo艣ci ochrony i po艂owu ryb sk艂ada si臋 przed komisj膮 powo艂an膮 przez organizacj臋 spo艂eczna, której statutowym celem jest dzia艂anie na rzecz ochrony ryb oraz rozwoju amatorskiego po艂owu ryb, np. ko艂o w臋dkarskie Polskiego Zwi膮zku W臋dkarskiego, - z obowi膮zku sk艂adania egzaminu s膮 zwolnione osoby posiadaj膮ce 艣rednie lub wy偶sze wykszta艂cenie rybackie, - z obowi膮zku posiadania karty w臋dkarskiej s膮 zwolnione osoby do lat 14, z tym 偶e mog膮 one uprawia膰 amatorski po艂ów ryb wy艂膮cznie pod opiek膮 osoby pe艂noletniej posiadaj膮cej tak膮 kart臋, - z obowi膮zku posiadania karty w臋dkarskiej lub karty 艂owiectwa podwodnego s膮 zwolnieni cudzoziemcy czasowo przebywaj膮cy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz osoby uprawiaj膮ce amatorski po艂ów ryb w wodach znajduj膮cych si臋 w obiektach przeznaczonych do chowu lub hodowli ryb, je偶eli uzyska艂y od uprawnionego do rybactwa zezwolenie na po艂ów w tych wodach. |